Raadscolumn Jan Janson (PvdA): Heilige grond?

Op het land van mijn vader bespraken we tijdens de schaft vaak de stand van het land. Nee, niet de politiek in Den Haag, maar hoe de tulpen en narcissen erbij stonden en hoe het land erbij lag.

portretfoto Jan JansonMijn vader had twee stukken land. Aan de Zwarteweg en aan het Vinkenlaantje. “De Zwarteweg”, grenzend aan “De Klei”, was eigenlijk apengrond. Vaak te nat en lastig te bewerken. “De Vinkenlaan” daarentegen was prima bollenland. Maar, zei mijn vader altijd, de beste bollengrond in Noordwijk is het “Ooievaarsland”. Dat is heilige grond!

Tegenwoordig loopt daar de Van Berckelweg dwars doorheen. Het zuidelijk deel is bebouwd en heet Boechorst. Het noordelijk deel noemen we nu Bronsgeest. Het zou zomaar kunnen dat het bovenstaande de reden is dat met name het CDA Bronsgeest heilig heeft verklaard. Maar dit “heilige huisje” veroorzaakt de komende jaren wel voor een forse dip in het aantal nieuw te bouwen woningen. Het college heeft haar zinnen gezet op drie alternatieve bouwlocaties maar het is maar zeer de vraag of de provincie daarmee akkoord gaat. Sowieso gaat het vele jaren duren voor daar überhaupt een schop in de grond kan.

En dat terwijl de woningnood zeer hoog is. Een recent woonbehoeftenonderzoek toont aan dat er tot 2030 behoefte is aan 2100 tot 2600 sociale huur­, midden­ huur­ en betaalbare koopwoningen. Het is dus de hoogste tijd dat dit college haar volkshuisvestingsplicht serieus neemt. Stap over uw “heilige huisje” heen en realiseer zo snel mogelijk die 660 woningen en 100 tijdelijke wonigen op Bronsgeest! Hoeven we ook die 11 miljoen niet over de balk te gooien.

Rij eens door onze streek. Je ziet steeds minder bollenvelden en steeds meer andere gewassen zoals vaste planten, dahlia’s, calla’s en zelfs velden vol lavendel. Daarmee wil ik niet zeggen dat we minder zuinig moeten zijn op de open ruimte in de Bollenstreek. Integendeel, de streek is er alleen maar mooier op geworden. Maar wij ontkomen er niet aan de zo broodnodige woningen te bouwen op bollengrond. Heilig of niet.

Namens de fractie van de PvdA wens ik u hele fijne feestdagen toe!