Raad en College maken een rondje door de gemeente

Op vrijdag 10 mei 2019 maakten leden van de Raad en het College gezamenlijk een busrit door de gemeente Noordwijk. Een initiatief vanuit het gemeentebestuur om onderwerpen en projecten op locatie te bekijken in de verschillende kernen. Het bezoek richtte zich vooral op het onderwerp woningbouw. Op welke locaties wordt er gebouwd? En welke bouwlocaties komen verder in aanmerking in de gemeente?

groep mensenBouwopgave 

En die laatste vraag geldt niet alleen voor deze coalitieperiode, maar ook op langere termijn. Dat er flink gebouwd moet worden is helder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stijgt het aantal inwoners in de gemeente Noordwijk naar 49.000 mensen in 2040. 
Over de mogelijkheden voor (en percentages van) sociale huurwoningen werd tijdens de busrit aandachtig gesproken. Met name de kern Noordwijk (19%) blijft daarbij achter bij Noordwijkerhout (29%) en De Zilk (24%).  

BAVO-terrein in Noordwijkerhout

Als eerste kern was Noordwijkerhout aan de beurt. Daar stopte het gezelschap van raads- en commissieleden en wethouders bij het BAVO-terrein. Hier worden straks maximaal 700 nieuwbouwwoningen gebouwd op ‘Landgoed in den Houte’. De aanleg van de nieuwe verbindingsweg hiernaartoe is eind juli/begin augustus klaar.

groep mensenOok werd een bezoek gebracht aan de Trampoline (de tijdelijke woningen van arbeidsmigranten) en het dorpscentrum in Noordwijkerhout, waar o.a. de problematiek rondom winkelleegstand werd besproken. Verder stopte de bus bij Sportcomplex De Boekhorst. Dit sportpark wordt tussen 2019 en 2022 volledig geherstructureerd. De clubaccommodaties en sportvelden zijn sterk verouderd en aan vervanging toe. 

Het Zilt in De Zilk 

In de middag stond de kern De Zilk op het programma. Daar bezocht men de bouwlocatie Het Zilt. Op dit terrein komen in totaal 130 energiezuinige woningen en appartementen. Ook is er ruimte voor een supermarkt en een gezondheidscentrum in het dorp.  

groep mensenNoordwijkse bouwprojecten

Daarna vertrok het gezelschap naar Noordwijk. Natuurlijk werd er even gestopt bij de locatie Bronsgeest (wel of niet bouwen), maar ook de nieuwbouwactiviteiten bij Willem van den Bergh en Offem Zuid en de werkzaamheden bij de Verlengde Beeklaan werden bekeken. 

Reuring

Maar het ging niet alleen over bouwprojecten. Ook onderwerpen in het sociale domein kregen aandacht. In het laatste deel van het programma werd op Sportpark Duinwetering gesproken over Reuring. Dit is een organisatie die veel goed werk doet voor kwetsbare inwoners van Noordwijk. 
Persoonlijke verhalen van inwoners werden daarbij aan de leden van de Raad en het College verteld en er werd gesproken over de uitbreiding van activiteiten naar Noordwijkerhout en De Zilk.

Informatieve dag  

Daarmee kwam een einde aan het rondje door de gemeente. Een informatieve dag, daarover waren de raads- en commissieleden van de verschillende fracties het eens. Een goed initiatief om thema’s en projecten uit Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk eens op locatie te bekijken. Raadsvoorstellen werden zo zichtbaar. De opgedane kennis neemt de politiek mee tijdens de komende raadsvergaderingen.